TUINTIPS

De tijd van nieuw leven en kleur in de tuin, is eindelijk weer aangebroken. Planten komen in bloei en de tuin ruikt weer naar de lente. De vogels maken nestjes en veel dieren worden weer wakker na een lange winterslaap. Kortom, het seizoen is weer begonnen en er is genoeg werk te doen in de tuin.

Het gazon in april

De eerste maaibeurt van het jaar, het is even een hobbel, maar daarna heb je ook weer een strakke grasmat. Niet alle grassoorten groeien echter even snel. Daarnaast is er verschil in de kleuren groen te zien. Het gras kan goed bijgemest worden met bio-gazonAZ.  Maai vanaf nu in ieder geval elke maand het gras.

Beplanting in april 

Laat citrusboompjes, fruitboompjes en andere zwakkere boompjes en planten langzaam aan de kou wennen. Je kunt dit doen door ze regelmatig even buiten te zetten en de boompjes  ’s nachts weer binnen te halen, omdat ze maar een klein poosje vrieskou kunnen verdragen.

Heb je in het najaar geen heesters of rozen geplant en wil je deze alsnog in de tuin? Dan is het nu de tijd om deze alsnog te planten. De rozen zullen deze zomer al volop bloeien.

April is een mooie maand om alle beplanting goed bij te mesten. Een prima maand om bij te mesten omdat de planten rond deze tijd de voedingsstoffen optimaal opnemen.

In bakken met een glasplaatje of een kweekkasje kun je eenjarige, tweejarige of vaste planten voorzaaien. Als je dit al in maart hebt gedaan, dan is het nu tijd om de jonge plantjes voorzichtig te verpotten.

De moestuin in april

Wil je een kruidentuin aanleggen? Dan is het nu het juiste moment. Anijs, Venkel, Peterselie, bonenkruid en noem maar op, mogen nu volop in de grond gezaaid worden.

Het is weer tijd om druif te planten. Doe dat wel echt deze maand. De druif kan het best tegen een zuidmuur of een schutting gezet worden. Zo wordt het knakken voorkomen en de beste groei bevordert.

Het is weer tijd om voorbereidingen te treffen zodat je deze zomer weer verse aardbeien kunt eten. Maak als eerste het aardbeienbed goed schoon. Haal eventueel de te groot uitgroeiende planten op en plant daarvan de jongste delen.

Groenten staan graag op een zonnige en lichte plaats. Toch zijn er veel soorten die in minder goede omstandigheden ook goed groeien. Dit zijn aardappelen, erwten, spinazie, tuinbonen, rabarber, andijvie, spruitjes en tuinkers.

Het onderhoud van de vijver in april

De vijver kan weer helemaal schoongemaakt worden. Oude resten van dode bladeren van alle waterplanten kunnen de vijver uit. Dit kan eventueel met een speciaal schaartje zodat je het vuil op afstand kunt verwijderen.

Zorg voor voldoende zuurstof in de vijver door wat nieuwe planten in de vijver te plaatsen. Ook kun je nu de pomp weer in de vijver plaatsen.

Versier je vijver eens op een andere manier. Er zijn leuke mini waterlelies die heel leuk in jouw vijver staan. Ook langs de vijver bloeien nu de eerste bloemen, het is leuk om hier een vrolijke bloem bij te planten. Te denken valt aan de gele dotterbloem.

Snoeien in april

Vanaf april komt het maandelijks onderhoud echt weer om de hoek kijken. Snoei nu hagen zoals liguster, leylandii en taxus.
Coniferen kunnen het best regelmatig licht gesnoeid worden zodat ze niet te breed worden.
Knip de uitgebloeide bloemen van de rozen er regelmatig uit zodat ze langer zullen bloeien.

Overige tips voor april

Na een zonnige en onbewolkte dag is de kans op een nachtvorst behoorlijk groot in april. Hou hier rekening mee, dus dek de planten die hier gevoelig voor zijn af met een stuk vliesdoek zodat de bloemkoppen niet bevriezen.

Kijk uit voor de slakken. Door de toenemende warmte en de voorjaarsregen zal het aantal slakken op dit moment snel toenemen. Manieren om slakken te bestrijden zijn slakkenkorrels, Borax, gebruik van cafeïne en biervallen zetten.

Last van onkruid tussen de bestrating of het terras? Dit kun je heel gemakkelijk weghalen met een speciale staalborstel, een lange steel of een onkruidkrabber.

Haal de tuinmeubelen en de tuingereedschappen weer uit de berging of uit de schuur. De scharnierende onderdelen kunnen gedruppeld worden met olie, zodat ze weer makkelijk werken. De tuinmeubelen kun je eventueel schuren en opnieuw beitsen als dat nodig is.