Hydrangea paniculata – pluimhortensia

 

Hydrangea paniculata – pluimhortensia, is één van de meest populaire tuinplanten. De plant associeert direct met oude, landelijke boerderijen waar langs het water lange rijen bloeiende hortensia’s staan. Vanwege de pluimvormige tros is deze plant een bijzonder type hortensia. Vooral witte en roze variëteiten, die vaak ook nog doorkleuren, naarmate het bloeiseizoen vordert, zijn een parel in uw tuin.
 

Pluimhortensia, makkelijk en sierlijkpluimhortensia de Huifkar.

De pluimhortensia,  is het minder bekende broertje van de “gewone” hortensia met zijn bolvormige bloeiwijzen. De pluimhortensia is een sterke bladverliezende heester met sierlijke, pluimvormige trossen, die 15-30 cm groot zijn. Een opvallende verschijning in iedere tuin, rijk bloeiend en ook nog eens “insectvriendelijk”.  De plant laat zich ideaal combineren met andere tuinplanten en kan zowel in de volle grond als op het balkon of het terras in potten gezet worden. Een kenmerk van veel pluimhortensia is, dat de bloemkleur zich tijdens de bloei van juli tot september, doorontwikkeld waardoor het altijd een verrassende verschijning in de tuin blijft. Sommige pluimhortensia soorten, worden ook op stam aangeboden.

 

 

 

Verzorging van de pluimhortensia

Met een paar eenvoudige tips blijven pluimhortensias gezond en bloeien ze ieder jaar weer:

  • De pluimhortensia wil graag een plek in de volle zon of half schaduw en houdt van een humusrijke, zure, vochtige grond .
  • Geef de planten regelmatig water wanneer het buiten een tijdje droog is, zeker wanneer ze net geplant zijn in de volle grond of in een pot.
  • In tegenstelling tot alle andere Hortensias, gedijt de pluimhortensia ook op een wat drogere grond.
  • Geef de planten, direct na het snoeien speciale hortensiamest, waardoor ze lang en rijk blijven bloeien en gezond blijven.

 

Snoeitips van de pluimhortensia

Snoeien is heel belangrijk, ook bij pluimhortensia. Ieder jaar komen er dan weer nieuwe bloemen aan de plant en blijft deze jong en gezond.

  • De beste periode om te snoeien is februari – maart.
  • Door in het najaar en winter juist de uitgebloeide aan de plant te laten geeft dit prachtige silhouetten van sneeuw, ijzel of dauw.

De pluimhortensia bloeit ieder jaar op de nieuwe takken die na de snoei weer uit de plant groeien. Ze bloeien dus op het zogenoemde eenjarige hout. Je kunt ze dus gerust iedere winter 10 -20 cm boven de grond afknippen. De plant blijft dan ook meer compact en zal in de zomer weer prachtige bloei te zien geven met grote zware pluimvormige trossen. De plant hoger terug knippen, bijvoorbeeld op 60 cm, geeft lichtere pluimen.

 

Informatie:  Mooiwatplantendoen.nl.