Klimplanten voor een pergola of een prieel?

Er zijn veel soorten klimplanten die gebruikt kunnen worden voor een pergola of een prieel. Zo heb je bij warm weer een heerlijke verkoelende schaduw. Om een keuze te kunnen maken uit het grote aanbod hebben wij  de meest makkelijke klimplanten voor u op een rijtje gezet.

 

klimplanten-klimroos-dehuifkar

 

Wat zijn de makkelijkste klimplanten?

 

Rozen

Rosa hybriden –  rozen, zijn klassiekers en één van de meest favoriete planten van veel tuin liefhebbers. Rozen stralen een speciaal gevoel uit, van geluk, van nostalgie, van romantiek maar ook van rust. Klimmende rassen zijn perfect om een pergola mee te bedekken. Uiteraard kunt u ook een rozenboog of prieel met klimrozen laten bedekken.

 

♥♥♥

Clematis

Een Clematis – bosrank, is één van de makkelijkste planten om een pergola te laten begroeien. De Clematis is een spectaculaire klimplant die uitbundig zal bloeien. Klein bloemige soorten bloeien al in het voorjaar en grootbloemige Clematis soorten, bloeien later in het seizoen. Grootbloemige Clematis soorten bloeien veel langer dan hun kleinbloemige soortgenoten. Deze klimplant kunt u makkelijk combineren met andere klimplanten. De Clematis is in het bijzonder mooi om met rozen te combineren.

♥♥♥

Kamperfoelie

Lonicera hybride – kamperfoelie. De geur van kamperfoelie bloemen is nostalgisch en explodeert wanneer het ’s avonds gaat schemeren. Deze plant kent meer dan 180 verschillende soorten, bijna allemaal klimplanten . Het is een zeer makkelijke klimplant die snel groeit , – één kamperfoelie plant kan makkelijk een grote stevige pergola bedekken.

♥♥♥

Passiebloem

Passiflora caerulea  of te wel de passiebloem, is een mooi snel groeiende , gematigd winterharde plant. De passiebloem zal goed groeien op een beschutte plaats. De bedwelmende geur, kleurrijke bloemen en (eetbare vruchten) maken deze klimplant tot een van de meest wenselijke planten voor uw tuin. U kunt deze klimplant ook heel goed op uw balkon of patiotuin laten groeien.

 

Toscaanse Jasmijn

Trachelospermum jasminoides – Toscaanse jasmijn, is de meest intense bloem die er is en bloeit eindeloos . De geur van de jasmijn, kan al vanaf grote afstand geroken worden.  Dus houd u van geurende planten? Dan is deze klimplant zeker een aanrader.

♥♥♥

Druiven

Vitis vinifera – druiven, zijn echt één van de beste klimplanten voor een pergola of een prieel.  Deze klimplant zal niet alleen schaduw of een beschutte  zitplaats geven, maar ook  sappige vruchten. U kunt druiven in verschillende klimaten laten groeien mits de druiven op een zonnige plaats komen.

 

♥♥♥

Blauwe regen

Wisteria – blauwe regen, heeft lavendel blauwe bloemen die samen met de zoete geur erg fascinerend kan zijn. Echter is de blauwe regen ook een agressieve groeier, hou hier rekening mee.  Snoei de blauweregen regelmatig zodat de groei hiervan in toom gehouden wordt.

 

♥♥♥

Hedera

Hedera – klimop, is voor  een pergola’s of een tuinhuisje die in de in de schaduw staan  een juiste keuze. Deze plant vraagt weinig onderhoud en tolereert  alle weertypes  en biedt  daarnaast een weelderige  groene of bonte bladermassa.

♥♥♥

Hop

Humulus lupulus – hop, is een snel groeiende klimplant die allerlei hekjes , pergola’s en bogen kan bedekken.  Hop kan wel 4m lange ranken geven. Zijn lime groene blad is prachtig om te zien. Hop vraagt om weinig onderhoud  maar snoei de klimplant regelmatig om woekering te voorkomen.

 

Klimhortensia

Hydrangea petiolaris – Klimhortensia,  is zeker de moeite waard om in de tuin te zetten. De klimhortensia heeft mooie glanzende hartvormige bladeren en geeft in het voorjaar geurige witte bloemen. Het is een langzame groeier en hoeft daardoor niet elk jaar gesnoeid te worden.