Nepeta-DeHuifkar

De zon schijnt, vogels zijn overal te horen, vlinders fladderen en de geur van allerlei planten hangt in de lucht. Maak een paradijsje van je tuin, of het nu groen is of bloeiend het belangrijkste is dat je geniet van al het moois om je heen.

 

 

 

 

Gazon

Onderhoud het gazon in juni door één tot twee keer per week te maaien. Dit hangt af van het weer en de groei van het gras. Bij langere droge periodes kan je het gras beter s ’avonds en niet al te kort maaien om verbranding te voorkomen. Deze maand kan het grove gras en verrotte plekken nog uitgesneden worden om nieuw graszaad in te zaaien of op te vullen met een graszode. Mocht je het gazon bij willen mesten zorg dat er regen opkomst is om verbranding te voorkomen.

 

Onderhoud vijver

Als je veel jonge visjes in je vijver hebt dun dan je beplanting niet al te veel uit om zo bescherming te bieden aan alle kleintjes voor de ‘gevaren’ van buitenaf. Vul de vijver regelmatig bij, het water kan in de zomermaanden flink verdampen. Reinig je vijverwater tijdig om alg vorming en vervuiling te voorkomen.  Alle niet winterharde vijverplanten mogen nu weer de vijver in.

Beplanting

Alle een en twee jarige planten kunnen nu direct uitgezaaid worden. Op een regenachtige dag is het ideaal om je kamerplanten een keer buiten te zetten om zo al het stof af te spoelen en ze een verfrissende broes te geven.  Bij een langere droge periode hebben de borders en bakken regelmatig water nodig. Geef je plantenbakken elke dag water en besproei de borders het liefst een keer goed dan een kwartier per dag. Geef bloeiende bakken regelmatig voeding voor een rijke bloei en haal de oude bloemen er uit.

Snoeien

Alle planten, bomen en heesters in pot kunnen nog steeds geplant worden mits ze regelmatig water krijgen. In juni wordt er van oudsher gesnoeid. Beplanting krijgt na de langste dag (21 juni) een groei impuls. Zorg dus dat alle heesters, hagen en uitgebloeide vaste planten voor de langste dag terug gesnoeid zijn zodat alles weer mooi uit kan lopen. Vaste planten worden zo gestimuleerd om een tweede keer  te gaan bloeien.

Bind alle klimplanten tijdig op om zo het knakken  van nieuwe uitlopers te voorkomen bij een flinke regenbui of harde wind.

Onkruid

Zorg dat al het onkruid niet de kans krijgt om uit te zaaien en haal alles op tijd weg om woekering te voorkomen.