Potgrond en meststoffen

Wat is het verschil tussen tuinaarde en potgrond?

De juiste grondsoort is het halve werk. Het verpotten, zaaien, stekken en vermeerderen van uw lievelingsplanten is geen kunst, met de juiste grond en meststof. Poot nooit uw kamerplanten, kuip- en perkplanten in tuinaarde. Tuinaarde is veel vaster van structuur waardoor de fijne wortels veel minder hun weg kunnen vinden om te groeien.

Wilt u sterke en gezonde planten? Gebruik dan de juiste grondsoort die voor deze planten geschikt is. Kamer-,  kuip- en tuinplanten hebben totaal verschillende soorten grond nodig, met de juiste samenstelling. Daarnaast kunt u, voor een optimale groei de planten wekelijks bemesten. Ook voor uw moestuin en het opkweken van uw groente- en bloemzaden zijn er tegenwoordig speciale grondsoorten te verkrijgen. Heeft u vragen over de juiste grondsoort voor uw plant? Onze medewerkers geven u graag advies over alle soorten grond.

Wilt u biologische grond? Dan bent u bij tuincentrum De Huifkar aan het juiste adres. Aan deze grondsoorten is geen kunstmest toegevoegd, maar biologische voeding.

 

Onderstaand vindt u de belangrijkste grondsoorten uitgelicht.

 • Pokon hortensia grond
  Grond speciaal geschikt voor zuurminnende planten door de veel zuurdere samenstelling. Deze grond is onder andere geschikt voor een Hydrangea, een Azalea of een Rhododendron.
 • Pokon mediterrane potgrond
  Bij mediterrane potgrond bestaat de samenstelling voor een groot gedeelte uit klei. Planten die rond de Middellandse zee groeien hebben een andere structuur aan grond nodig dan planten die hier vandaan komen. Door grond met klei te mengen houden deze planten langer hun vocht vast. Planten zoals de Oleander, Citrus boompjes, Olijven en vijgen kunt u het beste in mediterrane potgrond poten.
 • Pokon orchidee grond
  Deze grond is ontwikkeld voor alle soorten orchideeën. De Orchidee stelt namelijk specifieke eisen aan voeding, water en grond. Doordat een orchidee in de vrije natuur vaak met de wortels in de lucht groeit, kunnen deze in de grond snel bruin worden of wegrotten. Een juiste samenstelling van grond voor het waterhuishouding is daarom erg belangrijk.
 • Pokon balkon en terras grond
  De potgrond voor balkon en terras is handig voor zowel in de tuin als op het balkon. Dankzij de toevoeging van TerraCottem houdt de grond het water beter vast. Bovendien heeft deze grond voor 6 maanden voeding waardoor uw planten rijkelijker zullen bloeien.
 • Pokon tuinaarde
  De tuinaarde van Pokon is voorzien van het RHP-keurmerk. De bemeste tuinaarde bevat geen schadelijke bacteriën of onkruidkiemen. Door de handige 25 liter zakken zijn de zakken handzaam te vervoeren.
 • Pokon zaai- & stek grond
  Deze grond is bedoeld voor het zaaien en stekken in bloempotten, vensterbank kastjes en tuinkassen. Pokon zaai & stek grond is uitermate geschikt om jonge stekjes te vermeerderen zodat uw planten goed kunnen aanslaan.

 

Meststoffen

Meststoffen voor de tuin.
De keuze in meststoffen is groot. In meststoffen wordt een onderscheid gemaakt tussen organische en anorganische meststoffen. Organische mest bestaat uit dierlijk en plantaardig materiaal, anorganisch mest is kunstmest. In het vroege voorjaar kunt u beginnen met het organisch mesten van uw tuin. De voedingsstoffen uit de mest komen in het voorjaar langzaam vrij, doordat het nog vrij koud is. Kunstmest kunt u van maart tot september toedienen. Kijk uit bij zonnig warm weer – hierdoor kan verbranding  ontstaan. Wacht bij zonnig weer met bemesten tot een bewolkte dag.

Wat is het verschil tussen organische mest en anorganische mest?
Kunstmest is een anorganische mest en werkt over het algemeen sneller dan organische mest, maar vereist een hogere strooifrequentie. Met organische mest voedt u niet alleen de plant, maar wordt ook de bodemstructuur verbeterd.

Er zijn veel verschillende soorten meststoffen voor planten. Tuincentrum De Huifkar heeft een groot assortiment aan meststoffen voor kamer- en tuinplanten, gazon of haag. Lees voor het strooien van de mest aandachtig de beschrijving op de verpakking door. Zo voorkomt u verbranding van uw gewas door de juiste dosering te gebruiken.

 

Meststoffen voor kamerplanten
Kamerplanten hebben een beperkte ruimte aan grond waardoor er naar verloop van tijd de voedingsstoffen in de aarde op zijn. Door uw kamerplanten regelmatig voeding te geven houdt u uw plant gezond.

Geef u kamerplanten één keer per twee weken een beetje voeding. In de winterperiode mag u het bemesten overslaan omdat de kamerplanten in deze periode in rust zijn.

 

Vloeibare meststoffen of voeding in tablet vorm.
Plantenvoeding is zowel vloeibaar als in tabletvorm te verkrijgen. Het voordeel bij een tablet is, dat de planten een langere periode voeding krijgen door het water geven. Elke keer als de planten water krijgen lost er een beetje voeding op in het water.