Vijver

Bij tuincentrum De Huifkar bent u op het juiste adres voor de vijver. Onze medewerkers kunnen u uitgebreid informeren en adviseren hierover. Tuincentrum De Huifkar heeft een groot assortiment aan vijverplanten, vijvers, pompen, substraten en vissen.

 

Kunt u uw vijverwater laten testen?

Mocht u met het water uit uw vijver langskomen, kunnen onze medewerkers van de buitenafdeling, het water voor u testen. Door uw vijverwater te testen kunnen zij u uitgebreid informeren en adviseren, over alle producten op het gebied van vijvers. Zo bent u hopelijk weer snel af van uw problemen in de vijver.

 

Groot assortiment aan vijverplanten en zuurstofplanten

Bij tuincentrum De Huifkar vindt u een breed assortiment aan vijverplanten. De zuurstofplanten mogen absoluut niet ontbreken in een vijver, voor een goed en biologisch evenwicht. De vijver blijft hier langer helder door. Onze medewerkers laten u graag alle mogelijkheden zien voor het aanplanten van uw vijver of moeraszone.

 

Helpt U ook uw vijver en vissen gezond de winter door?

In het najaar en in de winter zijn uw vijver en vissen in rust. Het is belangrijk dat u voor de winterperiode een aantal stappen onderneemt, zodat uw vijver en vissen gezond blijven. De kwaliteit van het water blijft hierdoor op peil waardoor u in het voorjaar weer snel kan genieten van een mooie vijver.

  • Waterkwaliteit.

Alleen als de waterkwaliteit van uw vijver optimaal is, kunt u ervan uit gaan, dat de vijver ‘gezond’ de winter in gaat. Een slechte waterkwaliteit is één van de belangrijkste oorzaken waardoor er vijverproblemen ontstaan en vissen ziek worden. Zorg dat de KH en GH  waardes van het vijverwater, tussen de 6 en de 10 DH liggen en de zuurgraadwaardes, tussen de 7 en 8 PH. Wilt u zeker zijn of het vijverwater de juiste waardes bevatten, – kom dan langs bij tuincentrum De Huifkar. Onze medewerkers testen het vijverwater kosteloos.

  • Bladvuil, plantenresten en algen.

Verwijder alle plantenresten, bladeren en algen met een schepnet uit uw vijver. De waterkwaliteit van de vijver wordt negatief beïnvloed als plantenresten e.d. gaan rotten.Vooral in de herfst zal uw vijver snel vervuild raken door vallende bladeren. Verwijder deze onmiddellijk met behulp van een schepnet en dek uw vijver af met een vijver afdeknet. De netten zijn in diverse afmetingen te krijgen op onze vijverafdeling. De netten zorgen er ook voor dat er geen reigers of katten bij kunnen, om alle vissen eruit te halen.

vijver

 

 

 

 

  • Pompen, (UVC)lampen en filters.

Haal uw vijverpomp, UVC-lamp, filter en eventuele onderwaterverlichting in het najaar uit uw vijver. Maak de onderdelen schoon en berg ze vorstvrij op. Het beste kunt u de vijverpomp in een emmer met water bewaren. Om verdamping van het water tegen te gaan plaatst u een deksel op de emmer. Als de pomp in de vijver, dieper dan 80 cm staat, is het niet nodig om deze eruit te halen. De kans op bevriezing is dan uitermate klein. Voordat u de pomp wegzet tijdens de winterperiode wel eerst goed schoonmaken. Maak tevens uw UVC-lamp schoon en berg deze droog en vorstvrij op. Als u de UVC – lamp in het voorjaar weer aansluit, vervang dan de UVC-lamp. Een UVC -lamp heeft een beperkt aantal branduren waardoor de kans groot is, dat de lamp niet meer zijn werk doet.

  • Plaats een vijverbeluchtingsset

Een beluchtingsset bevordert de gasuitwisseling en het zuurstofgehalte in de vijver en voorkomt bevriezing. Het is noodzakelijk voor een gezonde waterkwaliteit om een beluchtingsset aan te schaffen. Bij een vorstperiode helpt een beluchtingsset een wak in uw vijver open te houden.

  • Het voeren van vissen in het najaar en in de winter.

Als de watertemperatuur onder de 10°C is gedaald, verblijven de vissen in de diepere waterzones. Voer de vissen 2-3 maal per week met een wintervoer, dit voer zakt naar de bodem en wordt door alle vissoorten gegeten. Wintervoer heeft een lagere energiewaarde en is daardoor beter verteerbaar.