Cactussen en succulenten week bij tuincentrum De Huifkar

Nog niet gevallen voor een cactus of andere succulent, de trend van dit moment? Deze planten zijn namelijk helemaal terug van weggeweest en dus hip, leuk om te verwerken en makkelijk in onderhoud. Breng van 11 tot en met 18 maart een bezoek aan tuincentrum De Huifkar aan de Oosterlandweg te Mijdrecht en geniet van allerlei soorten cactussen en andere succulenten, inspirerende presentaties en stylings.
Cactussen en vetplanten zijn nauwe familie van elkaar. Het verschil is alleen dat cactussen de kenmerkende knobbeltjes hebben waarop de naalden zijn ingeplant. Een verzamelnaam voor cactussen en vetplanten is ‘succulenten’. Een naam die aangeeft dat deze planten grote hoeveelheden water kunnen opslaan en hierdoor makkelijk in onderhoud zijn. Cactussen en vetplanten danken hun populariteit aan hun bijzondere, vaak grillige vorm en aan de opvallende bloemen. Zet een aantal soorten bij elkaar in allerlei verschillende potten, of poot een aantal succulenten samen in een mooie schaal voor de leukste composities.

Plaats
Succulenten houden van zon, warmte en droogte. Niet verwonderlijk, gezien hun natuurlijke leefmilieu in de woestijn is. Veel soorten doen het goed op een zonnig plekje op de vensterbank.

Water geven
Wees altijd spaarzaam met water en volg zoveel mogelijk de natuurlijke situatie in de woestijn na. Dat betekent dat u ze beter eens in de zoveel tijd een flinke scheut kunt geven dan elke dag een beetje. De planten slaan het water op en regelen zelf hoeveel ze gebruiken. De meeste succulenten kunnen slecht tegen hard water. Regenwater is uitstekend.

Voeding
Cactussen en vetplanten stellen hun eigen eisen aan de voedingsbodem. Daarom vindt u in ons tuincentrum speciale potgrond voor succulenten en speciale cactusmest. Bemest de planten alleen tijdens het groeiseizoen en nooit als ze in rust zijn. Op de verpakking vindt u alle noodzakelijke aanwijzingen.

Overwinteren
Een jaarlijkse rustperiode is voor succulenten van groot belang. Een koele overwintering is een voorwaarde voor een goede bloei. Zet uw cactussen en vetplanten daarom, na de groeiperiode, op een koele, droge en lichte plaats, bijvoorbeeld in een niet- verwarmde kamer. Ze mogen absoluut niet in het donker staan. Tijdens de wintermaanden geeft u bijna helemaal geen water.

Verpotten
Zo gauw de omgevingstemperatuur stijgt, beginnen de planten aan een nieuwe groeiperiode. Als u ze, na de winterrust, weer in uw huiskamer haalt, geef ze hier dan de ruimte voor. Zet ze in een iets ruimere pot, maar plant ze beslist niet dieper. Gebruik alleen speciale cactuspotgrond en geef, na het verpotten, voor één keer flink water.

cactus-9