hydroponie

Wat is Hydroponie

Als je wel eens zelf planten hebt gestekt, dan is hydroponie een eitje voor je. Deze nieuwe trend komt ongeveer op het zelfde neer. Met het stekken van plantjes zet je de meeste eerst op water, zodat ze kunnen gaan wortelen. Als het stekje voldoende wortels heeft ontwikkeld, zet je vervolgens het stekje in de grond. Met hydroponie zet je de stekjes niet in de grond maar laat je de plant verder groeien in het water. Hierdoor breidt ook het wortelstelsel uit, wat gaaf is om te zien!

Geschikte planten

Niet alle planten zijn geschikt voor hydroponie. De volgende planten zijn prima geschikt voor hydroponie:
• Philodendron
• Monstera
Spathiphyllum
• Ficus lyrata
• Begonia
• Geranium
•Chlorophytum
• Hedera

Aan de slag met hydroponie

Voor hydroponie heb je een glazen vaas of pot, een geschikte kamerplant of stek, plantenvoeding en water nodig.Haal de plant of stek die je wil gebruiken uit het potje. Schudt voorzichtig de aarde van plant af. De laatste restjes aarde kun je voorzichtig onder de kraan afspoelen.

Vul de vaas met water en voeg hier een klein scheutje plantenvoeding aan toe. Normaal gesproken haalt de plant zijn voedingsstoffen uit de bodem maar kraanwater heeft te weinig voedingsstoffen en moet daarom aangevuld worden met plantenvoeding.

Zet de plant met schoongespoelde wortels in de glazen vaas of pot. Zorg er wel voor dat enkel de wortels van de plant onder water staan en niet de bladeren.
Hydroponie is erg geschikt voor degene die geen groene vingers hebben. Je hoeft het water van de plant namelijk maar eens in de 3-4 weken te verversen. Wanneer het water troebel wordt, is het tijd om te verversen. Voeg elke keer als je schoon water in de vaas of pot doet een klein beetje plantenvoeding bij.