Maak uw tuin herfst klaar!

In de herfst beginnen de bladeren langzaam te verkleuren en vallen van de boom. Wilt u volgend jaar ook weer volop van de tuin genieten? Dan doet u er goed aan om de tuin nu herfst klaar te maken. Met deze tips is de tuin goed voorbereid op de herfstachtige weersomstandigheden!

Tip 1: Haal de zomeritems naar binnen

Of we het nu willen of niet, de zomer is voorbij. Alle zomerse items kunnen dus weer naar binnen. Indien mogelijk is het verstandig om het tuinset in zijn geheel naar binnen te halen. Wanneer het materiaal niet wordt blootgesteld aan de herfstachtige en winterse weersomstandigheden blijft het langer mooi. Heeft u daar geen ruimte voor? Dek het dan goed af met een waterafstotende hoes. Ook het tuingereedschap kan – na gebruik bij onderstaande tips! – de kast in. Maak ze goed schoon en vet ze in, zodat je ze in het voorjaar weer optimaal kunt gebruiken. Te weinig ruimte? Denk dan eens aan een handige tuinkast om spullen in op te bergen! Zo’n extra opbergmogelijkheid is ideaal voor bijvoorbeeld tuingereedschap en buitenspeelgoed!

Tip 2: Houdt de tuin bladvrij

De blaadjes vallen van de bomen: het is herfst! Prachtig al die herfstkleuren, maar door alle bladeren op de grond hebben de onderliggende planten nog meer moeite om aan licht en vocht te komen. Zorg er dus voor dat u de bladeren op tijd opruimt! Een bladhark is perfect om de bladeren op gras bijeen te harken, maar u kunt het ook meteen groots aanpakken met een handige bladblazer. Zeker voor een grote tuin kan een bladblazer een hoop werk schelen. In no time is de tuin bladvrij!

 

Tip 3: Geef de tuin een kappersbeurt

De herfst is de ideale periode om de heg en vaste planten voor de laatste keer in het jaar te snoeien en te knippen. In de winter is het namelijk te koud en kunnen de takken beschadigen. Zet dus nu de schaar erin! Geef de heg een laatste snoeibeurt om er tot aan de zomer geen omkijken meer naar te hebben. Snoei oude takken tot aan de grond om nieuwe groei te bevorderen en snoei hoge planten terug zodat ze beter bestand zijn tegen het zware herfstweer. Voor elke snoeiklus is een ander snoeigereedschap het meest geschikt. Een handige snoeischaar is bijvoorbeeld ‘geknipt’ voor takken en twijgen. Voor het grotere werk kunt u beter kiezen voor elektrisch tuingereedschap. Een kettingzaag of een elektrische heggenschaar is perfect om ‘snoeihard’ te snoeien! Wilt u advies kom vrijblijvend langs voor het beantwoorden van al uw vragen. Wij helpen u graag!