Woontrends 2023/2024

Woontrends

Dit najaar zien we steeds meer dat we terug gaan naar de trends van jaren geleden. Zo zien we de meubels van de jaren 70, de diepe kleuren van 1920 en de urban jungle trend van 2 jaar geleden weer terug. In 2024 kijken we nog meer naar duurzame manieren om het huis in te richten. Denk hierbij aan meubels uit de kringloopwinkel of meubels die worden gemaakt van gerecycled materiaal. Steeds meer mensen willen organische vormen in hun interieur en zijn op de rechte en ronde vormen in huis uitgekeken.


New seventies

Al een tijdje zien we in ons interieur de invloeden van de jaren 70 terugkomen. De meubels van hout worden fijner en het lage cocktailstoeltje doet het ook zeer goed. De walnoot kleur zien we al een tijdje voorbijkomen maar ook oranje, terra en alle andere bruintinten zijn in trek. Waar we een aantal jaren geleden bruin als muffig bestempelden, combineren we de kleur nu samen met andere kleuren tot iets frissigs en moderns.

Sustainable living

Duurzaam wordt steeds belangrijker, ook in ons interieur.
Een bezoekje aan de kringloopwinkel het opknappen van eigen meubels is niet langer ondenkbaar. Ook zien we dat er steeds meer duurzame alternatieve komen voor nieuwe producten. Gordijnen gemaakt van petflessen, een tapijt van oude visnetten en meubels van gerecycled hout.

Waarom hebben wij hier nooit eerder over nagedacht?

Ambachtelijk vakwerk is gelukkig steeds belangrijker. Niet langer worden alle producten in de massa geproduceerd maar worden meubels, kunst en accessoires met liefde en zorg met de hand gemaakt.

Curved forms

De Curved Lines is een trend die in bijna alle stijlen kan toe gepast worden. Rechte eettafels maken vaker plaats voor ronde en ovale eettafels. In 2024 gaan we nog een stapje verder, denkend aan organische tafels met een bovenblad in allerlei kronkels en bewegingen. Ook een bank is niet langer alleen maar recht maar hebben steeds vaker rondere vormen.  Vloerkleden kunnen ook andere vormen aannemen in plaats van recht of rond.

Chique rich colours  

Kleur is terug! En hoe?! Diepe intense kleuren zorgen voor een chique en klassieke sfeer in huis. Samen met de wand- en kroonlijsten die we het afgelopen jaar hebben omarmt, is dit het moment om de jaren ’20 te herleven. Kleuren zoals wijnrood, nachtblauw en emeraldgroen combineren prachtig met donker mahonie en walnoot hout. Combinaties met diverse materialen en texturen zijn erg bepalend voor deze trend. Een glansje in het behang,  velours meubels en gordijnen of  patronen in een stof, een klein visgraatje of blok patroon kan net het verschil maken.

Soft outdoor vibes

Was u van plan om die groene muur uit de urban jungle trend van 2 jaar geleden te veranderen? Lekker laten zitten! Groen is terug maar wel in een iets ander jasje.

Met het oog op duurzaam en de natuur van buiten naar binnen halen wordt alles nu wat subtieler doorgevoerd. Waar we in de urban jungle met grove elementen van metaal, mango- en teakhout werkten, zoeken we nu het hout op in licht kleurige materiaal met eventueel een verfijnde stalen afwerking. Ook licht marmer komt subtiel terug in kleine tafeltjes. De stoffen zijn van linnen of katoen in mooie zachte tinten. Het behang mag nog steeds met een blad motief, maar in een afgezwakte vorm voor net dat kleine beetje textuur op de muur. Ook kalkverf mag voor een dromerige effect op de wand gebruikt worden. En uiteraard is een bezoek aan het tuincentrum een must. Planten in huis zijn zijn een belangrijk onderdeel bij deze trend.