,

Tropische schoonheden, woonplanten van de maand mei.

Anigozanthos, Gloriosa en Medinilla zijn als tropische schoonheden de Woonplanten van de maand mei. Opvallend kleurrijk met al hun bloemvormen en heerlijk zomers.

Medinilla vraagt een lichte standplaats, in de wintermaanden kan de plant zelfs direct zonlicht verdragen. In het voorjaar en de zomer niet in de volle zon, in verband met bladverbranding. Geef de plant matig water, de grond mag tussen gietbeurten door een beetje indrogen: liever iets te droog dan te nat. De woonplant heeft geen voeding nodig en hoeft ook niet gedompeld te worden. De ideale temperatuur voor Medinilla ligt tussen de 17- 25°C. Om de plant opnieuw tot bloei te brengen moeten de uitgebloeide bloemen worden verwijderd en moet de plant 2 tot 3 maanden op een lichte en koelere (16-18°C) plek staan. Zodra de plant nieuwe knoppen laat zien, weer warmer zetten en meer water geven en eens per maand wat voeding geven.

Anigozanthos houdt van een warme, zonnige en niet te natte plaats in de kamer of buiten. Door zijn herkomst met goed doorlatende grond kan de woonplant geen natte kluit hebben. Geef daarom zeer matig water en hou de temperatuur rond de 20°C. Oude takken verwijderen om herbloei te krijgen, maar dat lukt alleen in perioden met lang daglicht. Om de plant te laten overwinteren, is het belangrijk dat de temperatuur boven de 20°C blijft.

Gloriosa kan zowel binnen als buiten worden gehouden. De temperatuur dient dan wel boven de 18°C te zijn. Een beschutte en lichte standplaats is belangrijk. Met regelmatig begieten, een voetbad voorkomen en eens per week voeding geven, zal Gloriosa uitbundig blijven bloeien tot het najaar. Om de plant over te houden, dient na de bloei de kluit  iets droger te worden gehouden. De bovengrondse delen van de plant sterven dan af en de knollen kunnen uit de grond worden gehaald en droog bewaard worden. In het voorjaar de knollen ongeveer 3 cm diep in verse grond planten met het groeipuntje naar boven. De grond dan vochtig houden en weer hogere temperaturen geven, zodat zich stengels en bloemknoppen kunnen vormen.

mooiwatplantendoen.nl