Tegenwoordig is de tijd waarin we leven van grote invloed op de vormen, materialen en kleuren die wij gebruiken in het dagelijks leven. Verander met een aantal planten en accessoires uw tuin of balkon tot een paradijs waar u zich gelukkig bij voelt.

Trend 1: Balanstuin

In de balanstuin worden meerdere stijlen naar voren gebracht. Klassiek samen met modern en luxe met degelijkheid, alles is mogelijk in de balanstuin. Door middel van natuurlijke afscheidingen wordt er een perfecte balans gecreëerd. Groentetuinen met weelderige bloemen of gras gecombineerd met luxe planten passen bij de balanstuin.

Het is vooral belangrijk dat je na een drukke dag nog heerlijk kan genieten en volledig tot rust komt in een tuin die volstrekt in balans is. Geen grote blikvangers of zichtbare lijnen maar evenwicht en gelijkwaardigheid.

 •  Weelderige vormen naast strakke elementen
 •  Integratie en emancipatie
 •  Mannelijke en vrouwelijke elementen
 • Gemengde, zachte en vriendelijke kleuren
 • Aardewerk samen met riet

 

 

 

 

 

 

 

Planten die hierbij prima aansluiten

 • Mandeville
 • Olijf (Olive)
 • Begonia
 • Clematis

 

Trend 2: Mindfullness

In 2017 krijgt het milieu nog meer aandacht. Wij zijn ons ervan bewust dat zelfvoorzienend leven een belangrijke rol heeft gekregen. Om ons leefklimaat te verbeteren kunt u zelf groente, fruit en kruiden kweken in uw tuin of op uw balkon. Dit geeft u niet alleen voldoening maar het is ook nog eens smaakvoller.

Gelukkig krijgen bijen en vlinders steeds meer de gelegenheid om zich voort te planten. Door het poten van bijen- en vlinderlokkende planten voorkomt u het uitsterven van deze dieren. Buddleja davidii of te wel vlinderstruik en Nepeta walker’s low, kattenkruid zijn planten die vlinders en bijen aantrekken. Planten die onze gezondheid een boost geven door middel van hun geur of hun geneeskrachtige werking, winnen duidelijk terrein. U kunt hierbij denken aan lavendel, jasmijn, knoflook of allerlei andere kruidenplanten.

 

Trend 3: Energiek en modern.

Een vrolijke powertuin bestaat uit moderne vormen en energieke kleuren. U kunt hierbij denken aan sportieve details wat gecombineerd is met felle kleuren.

Sporten, wellness, eten en ontspannen spelen een belangrijke rol in deze trend.

Planten die hier prima bij aansluiten zijn:

 • Rudbeckia
 • Vuurpijl (Kniphofia caulensens)
 • Sinassappelboompje (Citrus sinensis)

 

Trend 4: verticaal tuinieren

Verticaal tuinieren is een trend die wij niet aan ons voorbij mogen laten gaan. We worden ons steeds meer ervan bewust dat planten goed zijn voor onze gezondheid. Hierdoor mogen planten niet meer ontbreken in en om het huis.

Tegenwoordig zijn er talloze systemen op de markt gebracht om verticaal te tuinieren. Met verticaal tuinieren gebruikt u uw gevels of muren om planten op te laten groeien.

Deze manier van tuinieren is ideaal om te gebruiken voor als u te weinig ruimte heeft in uw tuin of balkon. Door middel van deze vorm van tuinieren kunt u alle verticale ruimten optimaal benutten.

 

Bron & foto’s: Tuinbranche Nederland, Bloemenbureau Holland – mooiwatplantendoen