Het zonnetje komt steeds iets vaker te voorschijn en de temperatuur gaat langzaam omhoog. Heeft uw tuin een opknapbeurt nodig of bent u hier plannen voor aan het maken? De 4 meest opvallende tuintrends van 2020 zijn:

De klimaatvriendelijke tuin

We zijn ons steeds bewuster van het veranderende klimaat en het is slim om de tuin aan te passen op het veranderende klimaat. De zomers worden heter en droger en de winters zachter en natter. Hevige regenbuien vragen om oplossingen voor het opvangen en beter afvoeren van al het (regen)water. Sommige  oplossingen zijn simpel en eenvoudig. Na jarenlang de tuin zoveel mogelijk vol te leggen met tegels zijn we er inmiddels achter dat u een betere afwatering heeft door voor een groene tuin te kiezen. De grond kan het water goed opvangen en afvoeren. Bij een tuin die dicht ligt met tegels is dit een stuk lastiger. Een andere manier is het water op te vangen door middel van bijvoorbeeld een regenton. Hiermee ontlast u het rioleringssysteem en kunt u in droge periodes handig gebruik maken van het opgevangen water.

Het veranderende klimaat heeft ook invloed op het assortiment aan beplanting. Er zijn steeds meer tropische planten die in ons klimaat overleven ten opzichte van een aantal jaar geleden. Ook is het verstandig om te kiezen voor planten die goed tegen de droogte kunnen. Deze planten kunnen vaak dieper wortelen om water uit een dieper gelegen deel van de grond te halen. Daarnaast kun je ook heel slim omgaan met beplanting die schaduw creëert  in de zomermaanden.  Plaats bijvoorbeeld een mooie boom in je tuin. Hierdoor geniet je niet alleen van meer groen in de tuin, maar kun je in de zomer ook makkelijk verkoeling zoeken in de schaduw.

Bij het vergroenen van je tuin hoef je niet alleen te denken aan beplanting, maar kun je bijvoorbeeld ook denken aan een groen dak! Een dak van sedum vangt water op en zorgt bovendien voor een betere isolatie.

Een duurzame- en onderhoudsvriendelijk tuin

Doordat we het allemaal al zo druk hebben en als tuinieren ook nog niet je hobby is,  kun je er best als een berg tegenop zien om de tuin in te duiken voor de nodige zorg.  Kies voor onderhoudsvriendelijke planten en materialen. Een groene schutting hoeft helemaal niet veel tijd te kosten. Een haag hoeft maar twee keer per jaar gesnoeid te worden.

Kies voor meubels en accessoires die lang mee gaan en die je niet ieder jaar hoeft te vervangen. Je betaalt er misschien iets meer voor, maar ze gaan jaren langer mee waardoor het uiteindelijk kostenbesparend is.

De ontstresstuin

Tijdens al die drukke dagen wil je dat de tuin een plek is waar je even tot rust kan komen. Groen werkt heel rustgevend. Maak een heerlijke zitplek tussen het groen en speel met geur en geluid. Kies bijvoorbeeld voor planten die een heerlijke geur afgeven of voor een vijver of watertafel

Je creëert rust in de tuin door het rustige kleuren te houden door bijvoorbeeld te kiezen voor lichte kleuren of aarde tinten. Cortenstaal past ontzettend goed in een hedendaagse tuin draagt bij aan een rustige uitstraling van de tuin.

De 4-seizoenen tuin

De verandering van het klimaat zorgt ook voor steeds hetere zomers en zachtere winters. Met een paar slimme aanpassingen geniet je bijna het hele jaar door van je tuin. Met een overkapping zit je altijd droog of in de schaduw. Plaats hieronder een tuinhaard of een mooie vuurtafel en je kan het hele jaar door buiten vertoeven.