,

Tuintips maand februari

krokus-koopzondag

Gazon
In de maand februari worden de dagen langer en kan de temperatuur alweer flink stijgen. Tijdens zo’n temperatuursverhoging kun je starten met het inzaaien van de kale plekken in het gazon. Zit er teveel mos in het gazon dan mag er nu kalk worden gestrooid om ervoor te zorgen dat de bodem minder zuur wordt. De plaatsen waar je in maart gras wil zaaien, kunnen deze maand best al eens omgespit worden voordat er verdere grondbewerking plaats gaat vinden.

Toch kan de winterkou in deze maand door- of alsnog inzetten. Om beschadiging te voorkomen kun je tijdens vrieskou beter niet over het gazon heen lopen.
Beplanting in februari
Februari is een geschikte maand om de meeste kuipplanten te verpotten. Maak gebruik van schone potten en gebruik potgrond met klei. Door de klei wordt het water beter vastgehouden.

Voor wat extra kleur in de tuin plant je in februari bloeiende Primula’s en Violen in potten of border. Deze winterbloeiers kunnen behoorlijk wat kou verdragen.

Vijver
Net als vorige maand is er ook in februari nog niet veel aandacht nodig voor de vijver.

Let er tijdens eventuele vrieskou wel goed op dat het wateroppervlak plaatselijk openblijft. Als de vijver daadwerkelijk dichtgevroren is, kun je het ijs beter niet met een bijl openhakken. De kans is dan groot dat de vissen doodgaan door de schokken.

De vissen hebben deze maand nog steeds niet zo’n trek en hoeven bij temperaturen onder de 10 graden niet gevoerd te worden.

Snoeien
Pak de schaar maar uit de schuur want in februari valt er veel te snoeien in de tuin!

Onder andere de fruitbomen mogen deze maand worden gesnoeid. Snoei deze bomen, zoals appel- en perenbomen, op zo’n manier dat het hart van de kroon ook voldoende licht krijgt.

Het snoeien van heesters en andere struiken en planten kan nog steeds.

De clematis mag deze maand gesnoeid worden. Dit geldt echter alleen voor clematissen die niet in het voorjaar bloeien, daarbij zijn de bloemknoppen namelijk al gevormd.

Klimop laat in de zomer zijn oude bladeren afvallen. Daar is weinig tegen te doen behalve bij de tuinliefhebber die nu ingrijpt. Met de haagschaar knip je de klimop kort in waardoor hij compact tegen de schutting of muur aan blijft groeien.

Tijdens het snoeien van coniferen moet je oppassen dat je niet te diep terug snoeit. Alleen Taxus mag zeer ver terug geknipt worden. Andere coniferen mag je nooit tot op kaal hout snoeien.