, ,

Natuurlijke bestrijding van slakken

Slakken voeden zich het liefst met jonge zaailingen, maar kunnen ook sappige bladeren van grotere planten vol gaten achterlaten. De tong van de slak is een soort rasp met kleine hoornen tandjes erop. Zij raspen hun voedsel in plaats van het af te bijten wat verklaard dat gaten in bladeren vaak rafelig ogen en de nerven van een blad vaak nog in tact zijn.

Een ideale leefomgeving

Slakken hebben uiteraard hun voorkeur als het gaat om planten en een schuilplaats. De Hosta, Iberis, Ligularia en verschillende slasoorten zijn verreweg favoriet voor een slak. Daarbij houden slakken van vochtige omstandigheden. Vochtige plaatsen zoals potten, stapels hout, afgevallen bladeren maar ook  een heg (met name Coniferen) zijn geliefde schuilplaatsen. De composthoop is ideaal voor slakken, waarbij je het risico loopt bij het verspreiden van de compost, de eitjes over de hele tuin verspreidt worden. Vocht en vijvers trekken slakken aan, dus plaats geen gevoelige planten in de directe omgeving van de vijver.

Tips bij het bestrijden van slakken

Slakken houden niet van droogte en niet van warmte. Door de tuin regelmatig te schoffelen droogt de aarde sneller uit. Ook maak je hiermee de grond fijner en neemt brokken aarde, die een goede schuilplaats zouden kunnen vormen, weg. Geef in de zomer je tuin water in de ochtend, zodat de planten en de grond eromheen droog is tegen de tijd dat het avond wordt. Hierdoor maak je het onaantrekkelijker voor slakken om in de tuin te blijven.
• Controleer de aarde in je tuin op slakkeneieren. Je kunt ze maar beter voor zijn! Als je de aarde goed bekijkt kan je hoopjes kleine witte eieren vinden die je gemakkelijk kunt verwijderen.
• Knoflook is giftig voor slakken maar ook bladluizen hebben hier een hekel aan. Slakken mijden knoflookplanten en plaatsen of planten die met knoflook-extract zijn bespoten. Een voordeel is dat bespoten eitjes niet meer uitkomen als ze bespoten zijn met knoflook-extract. Recept: Snij een bol knoflook in stukken en laat deze een dag trekken in heet water. Vervolgens besproei je de planten en aarde met dit aftreksel.
• Je kunt jonge planten duurzaam beschermen door er een huls om de plant te plaatsen. Denk hierbij aan plastic buizen (ook doorzichtig te verkrijgen). Het midden gedeelte van een plastic limonadefles kan ook een uitkomst zijn.
• Gebruik biologische slakkenkorrels, deze bevatten ijzer en fosfaat en hebben als gevolg dat slakken niet meer eten en sterven. Biologische slakkenkorrels zijn niet giftig voor vogels, egels en padden.
• Je kunt slakken vangen in ingegraven potjes met zeepsop of bier. Vooral wat zoetig bier is geliefd bij slakken. Ze zullen, als ze proberen bij het bier te komen, in het potje vallen..
• Door een meloen uit te hollen en in de tuin te plaatsen, creëer je een perfecte schuilplaats voor slakken. Slakken zullen de meloen heerlijk vinden. Iedere ochtend kun je hierdoor de slakken verwijderen die zich in de meloen bevinden.
• Vergeet vooral niet gebruik te maken van natuurlijke vijanden van de slak. Lok zo veel mogelijk vogels, egels en padden naar je tuin voor een heerlijke slakkenmaaltijd. Zorg er voor dat deze natuurlijke vijanden zich thuis voelen in je tuin. Dit betekent dus eventueel een vijver voor padden en een houtwal voor egels. Uiteraard gaat het te ver om een vijver aan te leggen, maar mocht je er al overheen beschikken dan kun je deze zo inrichten dat padden zich hier op hun gemak voelen. Vogels voelen zich thuis in een tuin waar ze ongestoord rustig kunnen vertoeven en schuilen.